« اسید » این کلمه احتمالا یکی از مشهور ترین و نام آَشنا ترین ماده در حوزه مواد شیمیایی میباشد که در دسته بندی های گوناگون و برای مصارف متنوع، جای خواهد گرفت.
نام این ماده که در محدوده PH (0-7) قرار دارد، از یک کلمه لاتین تحت عنوان (acidus or acere ) به معنای ترش، گرفته شده است. تقریبا میتوان گفت که انواع اسید ها در تمامی فرآیند های صنعتی به عنوان واکنش دهنده های اصلی و مهم فعالیت دارند.
اسید چیست؟
اسید (Acid) یک ماده شیمیایی است که ویژگیهای خاصی دارد و میتواند پروتونها (یونهای هیدروژن H⁺) را به دیگر مواد بدهد. این مواد معمولاً دارای طعم ترش هستند و توانایی خورندگی دارند. اسیدها به دلیل داشتن یونهای هیدروژن میتوانند با بازها واکنش داده و نمک و آب تولید کنند.
ویژگی و مشخصات اسیدها
مهمترین ویژگی اسیدها که باید بشناسید.
- اسیدها ترش مزه هستند.
- ایجاد حالت سوزش در صورت تماس با پوست
- تغییر دهنده رنگ شناساگر لیتموس از آبی به سرخ
- خورندگی بالای اسیدها
- اسیدها با بازها واکنش میدهند و تولید نمک و آب میکنند. این واکنش به نام واکنش خنثیسازی شناخته میشود.
- محلولهای آبی اسیدها به دلیل وجود یونها، رسانای الکتریسیته هستند.
- اسیدها ph کمتر از 7دارند.
شاید آشناترین ویژگی آنها، خوردنگی آنها باشد که کار کردن با این مواد را نیازمند دقت و مراقب بسیار خواهد کرد. این مواد در خنثیسازی بازها، تغییر رنگ شناساگرها، الکترولیت بودن و از بین بردن رنگ کاربرد دارند.
برموکول 481
نام محصول : برموکول 481
عنوان انگلیسی : 481 Bermocoll
تولیدکننده : سوئد
فرم شیمیایی : جامد
واحد اندازه گیری : کیلوگرم
نوع بسته بندی : کیسه 20 کیلوگرمی
درجه : 481
دانلود : آنالیز برموکول 481
پترورزین تایوان GA120 | پترولیوم رزین GA120 تایوانی
نام محصول : پترورزين تايوان GA120
نام های دیگر: پترولیوم رزین ، پترو تایوان ، پترو GA120
عنوان انگلیسی : Taiwan Petroleum resin GA120
تولید کننده : تایوان
فرم شیمیایی : جامد
واحد اندازه گیری : کیلوگرم
نوع بسته بندی : کیسه 25 کیلوگرم
درجه : GA120
دانلود : آنالیز پترورزين تايوان GA120
پودر طلایی تاج Eckart 2033
نام محصول: پودر طلایی تاج Eckart 2033
عنوان انگلیسی : Lac LT Pale Gold
تولید کننده: آلمان
فرم شیمیایی : پودر
واحد اندازه گیری: کیلوگرم
نوع بسته بندی: بشکه 25 کیلو گرمی
درجه : 2033
دانلود : آنالیز پودر طلایی تاج Eckart 2033
اسیدها چند نوع هستند؟
اسیدها در صنعت به اشکال مختلفی مانند اسید سولفوریک، اسید فسفریک، و اسید کلریدریک موجود هستند. این مواد بر اساس میزان تفکیکشان در حلال به دو دسته قوی و ضعیف تقسیم میشوند. اسیدهای قوی در حلال به طور کامل تفکیک میشوند، در حالی که اسیدهای ضعیف به طور کامل قابل تفکیک نیستند. در ادامه میخواهیم نگاهی کوتاه به مشخصات هر یک از دو دسته بیاندازیم.
اسید های قوی
اسیدهای قوی موادی هستند که در محلولهای آبی به طور کامل یونیزه میشوند و یونهای H⁺ (پروتون) آزاد میکنند. این اسیدها به دلیل قدرت خورندگی بالا و واکنشپذیری زیاد، نیازمند دقت و مراقبت بیشتری در هنگام استفاده هستند. به عبارتی دیگر اگر پس از حل شدن در حلال، اسید کاملا تفکیک شود، آن را به عنوان اسید قوی خواهیم شناخت. مانند: نیتریک اسید، اسید کلریک، نیتریک اسید، سولفوریک اسید و…
شاید اسیدها در ذهن ما یک شکل مایع داشته باشند، اما همیشه به این صورت نیست. مثلا سولفونیک اسیدها که در دسته اسید های قوی قرار دارند، گاهی به شکل جامد دارند، یا پلی استایرن ها که بسیار اسیدی بوده و به شکل پلاستیک جامد هستند. حال که در ارتباط با دسته اسیدهای قوی صحبت کرده ایم، اشاره ای به سوپر اسیدها بندازیم که از لحاظ قدرت در جایگاه بالاتری قرار گرفته اند. برای مثال سورفوریک اسیدها در دسته قوی قرار دارند اما پرکلریک اسیدها در دسته سوپر اسیدها میباشند.
اسید ضعیف
اسیدهای ضعیف موادی هستند که در محلولهای آبی به طور کامل یونیزه نمیشوند و تنها بخشی از مولکولهای آنها به یونهای H⁺ (پروتون) و آنیونهای مربوطه تجزیه میشوند. این اسیدها خاصیت خورندگی کمتری نسبت به اسیدهای قوی دارند و معمولاً در کاربردهای ملایمتر و روزمرهتر استفاده میشوند.
به عبارتی دیگر اگر پس از حل شدن در حلال، اسید کاملا تفکیک نشود به عنوان اسید ضعیف شناخته خواهد شد. مانند: فسفریک اسید، و یا اسید های آلی استیک اسید، فرمیک اسید و… ( این دسته از اسیدها به طور جزئی واکنش میدهند).
حال که به اسید های آلی اشاره کرده ایم، نگاهی به تقسیم بندی کلی این مواد بیاندازیم. در یک دست بندی کلی، میتوانیم دو دسته آلی و غیر آلی (معدنی) را در نظر بگیریم. که نوع آلی آن نسبت به نوع غیر آلی، ضعیف تر هستند.
اسیدهای نوع آلی
اسیدهای آلی گروهی از اسیدها هستند که حاوی کربن بوده و معمولاً در ساختار خود یک یا چند گروه کربوکسیل (–COOH) دارند. این اسیدها در بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی و صنعتی نقش مهمی ایفا میکنند. مهم ترین ویژگی اسیدهای آلی عبارتند از:
- دارای کربن در ساختار خود
- اسیدهای ضعیف را میسازند
- بسیار جرزئی محلول در آب
- قابل حل در محلول های آبی
اسیدهای نوع معدنی
اسیدهای معدنی، که به آنها اسیدهای غیرآلی نیز گفته میشود، گروهی از اسیدها هستند که از ترکیبات معدنی و غیرآلی تشکیل شدهاند. این اسیدها معمولاً در طبیعت به صورت مواد معدنی یا ترکیبات شیمیایی یافت میشوند و در بسیاری از فرآیندهای صنعتی و شیمیایی کاربرد دارند. برخی از مهمترین ویژگیهای اسیدهای معدنی عبارتند از:
- متشکل از چند ماده ی آلی
- اسیدیته بالا
- محلول در آب
- حل جزئی در محلول های آلی
- خوردگی بسیار بالا (موجب خوردگی فلزات)
خب حالا که با تعریف اسید و انواع دسته بندی آن آشنا شدید؛ بیایید به این سوال پاسخ دهیم که چرا همیشه نام اسید و باز در کنار یکدیگر آمده است؟ احتمالا اصلی ترین دلیل برای این امر این باشد که اسید و باز در یک واکنش شیمیایی یکدیگر را خنثی خواهند کرد. اما چرا؟ یا به عبارتی مگر این دو چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟ تا به اینجا به دسته اول نگاه انداخته ایم ولی بیایید برای پاسخ به این سوالات و درک بهتر مسئله اشاره ای هم به سمت مقابل یعنی «بازها» بیاندازیم.
تفاوت های اسیدها و بازها
باز که به آن قلیا نیز گفته میشود برعکس اسیدها که محدوده PH (0-7) را به خود اختصاص داده بودند، درPH بالای 7 جای گرفته اند؛ و میتوانند چربی هارا در خود حل کنند. در راتباط با اسیدها گفتیم که ترش مزه هستند و در صورتی که صنعتی نباشند میتوان از همین ویژگی برای تشخیص ماهیت آنها استفاده کرد. اما باز ها ویژگی هایی چون:
- مزه تلخ با حالتی لزج دارند.
- یک حالت صابونی در زمان برخورد با پوست بدن ایجاد میکند.
- تولید نمک و آب در زمان واکنش با اسیدها
- رسانای جریان الکتریسیته بودن محلول آنها
همیشه جوش شیرین را به عنوان یک باز شناخته ایم، اما در یک نگاه کوتاه به برخی دیگر از انواع باز میتوان به وایتکس، آمونیاک مایع یا در یک مثال ملموس آب پوست پرتقال و… اشاره کرد.
باز ها نیز در دو دسته قوی (شامل هیدروکسید فلز های گروه 1 و 2 جدول تناوبی) و دسته ضعیف که در ادامه برای هر دسته مثال هایی را خواهیم دید.
بازهای قوی
بازهای قوی موادی هستند که در محلولهای آبی به طور کامل یونیزه میشوند و یونهای هیدروکسید (OH⁻) آزاد میکنند. این بازها دارای خاصیت قلیایی بالا و قدرت خورندگی بالایی هستند و در بسیاری از فرآیندهای صنعتی و آزمایشگاهی کاربرد دارند. برخی از مهمترین بازهای قوی عبارتند از:
- لیتیم هیدروکسید((LiOH
- سدیم هیدروکسید (NaOH )
- پتاسیم هیدروکسید (KOH)
- روبیدیم هیدروکسید (RbOH)
- باریم هیدروکسید (baOH)
بازهای ضعیف
بازهای ضعیف موادی هستند که در محلولهای آبی به طور ناقص یونیزه میشوند و تنها بخشی از مولکولهای آنها به یونهای هیدروکسید (OH⁻) و یونهای مربوطه تجزیه میشوند. این بازها به دلیل عدم یونیزاسیون کامل، قدرت قلیایی کمتری نسبت به بازهای قوی دارند. برخی از مهمترین بازهای ضعیف عبارتند از:
- آمونیاک (NH3)
- پتاسیم هیدروژن فسفات (KH₂PO₄)
- متیل آمین
خب فکر میکنم زمان پاسخ به یک سوال رسیده است چگونه اسیدها و بازها را از هم تشخیص دهیم؟ ؛ با پیلار مگ همراه باشید.
نحوه تشخیص و تفکیک اسیدها و بازها
برای شناسایی و تفکیک اسیدها و بازها راههای مختلفی وجود دارد، از جمله:
- مزه: سادهترین روش تشخیص است. اسیدها معمولاً طعم ترش و بازها طعم تلخ دارند. البته این روش به دلیل خطرات احتمالی توصیه نمیشود.
- فرمول شیمیایی: اگر فرمول شیمیایی ماده را داشته باشیم، میتوانیم نوع آن را تشخیص دهیم. اسیدها معمولاً با H (هیدروژن) شروع میشوند (مانند HCl، H₂SO₄) و بازها اغلب با OH (هیدروکسید) در انتها شناخته میشوند (مانند NaOH، KOH).
- استفاده از شناساگرها: شناساگرها موادی هستند که با تغییر رنگ میتوانند نوع ماده را مشخص کنند. معروفترین شناساگرها عبارتند از:
- محلول متیلن بلو: معمولاً برای کاربردهای خاص در آزمایشگاهها استفاده میشود.
- محلول متیل اورانژ (متیل نارنجی): در حضور اسید به رنگ قرمز و در حضور باز به رنگ زرد درمیآید.
- گلبرگ گل سرخ: آب استخراجشده از گلبرگ گل سرخ در حضور اسید به رنگ قرمز و در حضور باز به رنگ سبز تغییر میکند.
- کاغذ تورنسل (لیتموس): از درخت لیتموس بدست میآید و در حضور اسید به رنگ قرمز و در حضور باز به رنگ آبی درمیآید.
- محلول فنول فتالئین: در حضور اسید بیرنگ باقی میماند و در حضور باز به رنگ ارغوانی تبدیل میشود.
- استفاده از pH متر دیجیتال: این دستگاهها به دلیل دقت بالا و صرفهجویی در زمان، امروزه بهطور گستردهای استفاده میشوند. pH متر با اندازهگیری دقیق pH یک محلول، میتواند نوع آن را به سرعت مشخص کند.
خب دیگه حالاکه با انواع اسیدها و تفاوت آن با انواع بازها آشنا شدیم و به یک درک کلی رسیدیم، برگردیم به موضوع اصلی و بررسی آن.
پلی وینیل الکل 2488 چین
نام محصول : پلی وينيل الکل PVA) BP24)
عنوان انگلیسی :Chinese Polyvinyl Alcohol 2488 (PVA)
تولید کننده : تایوان
فرم شیمیایی : پودر
واحد اندازه گیری : کیلوگرم
نوع بسته بندی : کیسه 20 کیلوگرمی
درجه : BP24
دانلود : آنالیز پلي وينيل الکل PVA) BP24)
کالیفون (گام رُزین) ww چین
نام محصول : کالیفون (کاليفن) ww
نام های دیگر : کالیفن، استرگام، مالئیک رزین، پیس گریس ، گام روزین ، کولوفان
عنوان انگلیسی : Gum Rosin ww
تولیدکننده : چین
فرم شیمیایی : جامد
واحد اندازه گیری : کیلوگرم
نوع بسته بندی : بشکه 225 کیلوگرمی
درجه : WW
دانلود : آنالیز گام روزين (کاليفن) ww
تیلوز شینتسو MH4000 KG4
نام محصول : تيلوز شينتسو MH4000 KG4
عنوان انگلیسی : Tylose Shinetsu MH4000 KG4
تولید کننده : شينتسو، آلمان
فرم شیمیایی : پودر
واحد اندازه گیری : کیلوگرم
نوع بسته بندی : كيسه 20 کیلوگرمی
درجه : MH4000 KG4
دانلود : آنالیز تيلوز شينتسو MH4000 KG4
کاربرد اسید ها
از این دسته ترکیبات میتوان به عنوان یکی از پرکاربرد ترین مواد در صنعت نام برد. همچنین میتوان کاربرد آنهارا به دو دسته کلی صنعتی و غذایی تقسیم کرد.
کاربرد غذایی
این مواد دارای طعم ترش میباشند و از طریق مزه آنها میتوان به ماهیتشان پی برد (در صورتی که در دسته صنعتی و سمی ها قرار نگرفته باشند). یکی از کاربرد های این دسته از مواد شیمیایی در بحث مواد غذایی میباشد. گاهی در خود ماده و به شکل بالقوه وجود دارد وگاهی نیز به شکل افزودنی (همچنین تحت عنوان یک ماده نگهدارنده باعث تغییر طعم در غذا ها میشود) در مواد غذایی یافت میشود. برای مثال ریواس دارای اگزالیک اسید میباشد، یا سیتریک اسید در مرکبات وجود دارد، و یا استیک اسید که از آن معمولا به عنوان سرکه استفاده میشود. ولی فسفریک اسید به عنوان یک افزودنی مهم در تولید نوشابه استفاده میشود.
کاربرد صنعتی
در دسته خوراکی گفته شد که این مواد به عنوان افزودنی در نوشیدنی و مواد غذایی استفاده میشود و از روی مزه قابل تشخیص هستند. در حوزه صنعتی شاید موضوع کمی پیچیده تر باشد چراکه این مواد بسیار سمی و خطرناک هستند و نه تنها نمیشود از طریق مزه، ماهیت آنهارا شناخت و همچنین نباید در ارتباط با پوست قرار بگیرند بلکه در استفاده از آنها نیز باید تمامی نکات ایمنی را رعایت کرد. برای مثال نتیریک اسید، کلریدریک اسید که احتمالا آنرا به جوهر نمک بشناسید و سولفوریک اسید و… در این دسته از مواد قرار گرفته اند.
این دسته از مواد همچنین در حوزه دارویی نیز قابل استفاده میباشند، به طور مثال استیلن سالیسیلیک اسید که برای عموم تحت عنوان آسپرین شناخته شده است و تحت عنوان مسکن و همچنین برای پایین آوردن تب و… استفاده خواهد شد.
مصارف اسیدها
اگر بخواهیم در چند تیتر و بصورت خلاصه مصارف اسیدها را بیان کنیم ؛ اینگونه خواهد شد:
- به عنوان یک کاتالیزور آنزیم، در بیوشیمی بطور مثال(سولفوریک اسید برای تولید بنزین در مقادیر بالا)
- برای واکنش خنثی سازی در صنعت شیمیایی
- به منظور تولید نمک در واکنش شیمیای
- به عنوان الکترولیت در باتری ها (برای مثال اسیدفوریک در باتری خودرو)
- به عنوان لعاب برای جلوگیری از خوردگی فلزات و همچنین ریموو کردن زنگ زدگی در آنها
- به عنوان نگهدارنده در حصولات آرایشی
- به عنوان نگهدارنده در محصولات غذایی
- به عنوان افزودنی در غذا و نوشیدنی
متداول ترین و پرکاربرد ترین اسیدها
اسید ها نیز مانند سایر مواد شیمیایی در جهان دارای نمونه هایی هستند که رایج تر و متداول تر میباشند. نگاهی به برخی از این مواد خواهیم داشت:
- فتالیک انیدرید
- اسید استئاریک
- اسید پلی استایرن
- کلریدریک
- کلریک
- پرکلریک
- نیتریک
- فسفریک
- کرومیک
- استیک
- سیتریک
- فرمیک
- و در شکل خوراکی لاکتیک، اگزالیک و…
در ادامه بیشتر درباره این اسیدها صحبت خواهیم کزد.
اسید استئاریک
اسید استئاریک (Stearic Acid) یک اسید چرب اشباعشده است که در بسیاری از چربیها و روغنهای گیاهی و حیوانی یافت میشود. فرمول شیمیایی آن C₁₇H₃₅COOH است و به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی منحصربهفردش در صنایع مختلف کاربردهای زیادی دارد. در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم.
- تولید صابون و دترجنت
- به عنوان عامل سخت کننده در تولید شمع
- تولید لوله هایPVC، ورق، پروفیل، فیلم
- جلوگیری کننده از تغییر رنگ
- در آتش بازی
- حلال رنگ های محلول در روغن
- صنایع لاستیک سازی برای نرم شدن بیشتر لاستیک
- لوازم آرایشی و بهداشتی(تولید کرم)
- عامل روانکاری مداد رنگی
- تولید دارو
- تثبیت کننده ها
- نرم کننده ها
- کشاورزی
- عامل ضد آب
- تولید انواع نرم کننده ها در صنایع نساجی
- خوراک دام و طیور
- محصولات مراقبت شخصی
اسید فسفریک
اسید فسفریک (Phosphoric Acid) یک اسید معدنی است که کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف دارد. فرمول شیمیایی آن H₃PO₄ است و به دلیل ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی خاص، در بسیاری از محصولات و فرآیندها استفاده میشود.
اسید فسفریک به عنوان یکی از پر مصرف ترین مواد شیمیایی کاربرد های زیادی مانند استفاده در نوشابههای گازدار، تولید کودهای شیمیایی فسفاته، پاک کنندههای صابونی و غیر صابونی، تصفیه آب، دارو سازی، عوامل بازدارنده اشتعال، کشاورزی، پزشکی، ریموو زنگ آهن و…
ویژگی اسید فسفریک
ویژگی | توضیحات |
---|---|
فرمول شیمیایی | H₃PO₄ |
حالت فیزیکی | مایعی بیرنگ و بدون بو |
خاصیت اسیدی | اسید فسفریک یک اسید ضعیف با pH حدود 2.1 است |
حلالیت | در آب بهخوبی حل میشود و محلولهای اسیدی تولید میکند |
خواص شیمیایی | در دماهای بالا میتواند با کاهش آب به فسفر پنتاکسید (P₂O₅) تبدیل شود |
واکنشپذیری | میتواند با بازها و فلزات واکنش دهد و نمکهای فسفات تولید کند |
کاربرد اسید فسفریک
اسید فسفریک یکی از مواد شیمیایی مهم در صنایع مختلف است و به دلیل ویژگیهای خاص خود در بسیاری از فرآیندها و تولیدات کاربرد گستردهای دارد که در ادامه این مقاله با برخی از کاربردهای اسید فسفریک آشنا خواهید شد.
- صنایع غذایی: به عنوان افزودنی غذایی (E338) برای تنظیم pH، ایجاد طعم تند و افزایش ماندگاری در نوشابههای گازدار و دیگر محصولات غذایی استفاده میشود.
- صنعت کشاورزی: برای تولید کودهای فسفاته، مانند سوپرفسفات تریپل (TSP) و دیآمونیوم فسفات (DAP) استفاده میشود که به بهبود رشد گیاهان کمک میکنند.
- صنایع شیمیایی: به عنوان ماده اولیه در تولید انواع نمکهای فسفاته.
- صنایع داروسازی: در تولید داروها به عنوان تنظیمکننده pH و در تولید ترکیبات فسفاته برای استفاده در داروها.
- صنعت مواد شوینده: در تولید مواد شوینده و تمیز کنندهها به عنوان نرمکننده آب و حذف رسوبات معدنی استفاده میشود.
- صنایع متالورژی: در فرآیندهای فلزکاری برای حذف زنگ و خوردگی از سطوح فلزی و در تمیز کردن و آمادهسازی سطوح فلزات.
- صنعت آرایشی و بهداشتی: به عنوان تنظیمکننده pH در محصولات آرایشی و بهداشتی مانند شامپوها و لوسیونها.
- تصفیه آب: برای کنترل pH آب و جلوگیری از رسوبگذاری در سیستمهای تصفیه آب و بویلرها.
سولفوریک اسید
اسید سولفوریک (Sulfuric Acid) یکی از مهمترین و پرکاربردترین اسیدهای معدنی است. این اسید دارای فرمول شیمیایی H₂SO₄ است و به دلیل ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی خاص، در بسیاری از صنایع استفاده میشود. این ماده بسیار قوی بوده و ساخته شده از گوگرد است که به آن جوهر گوگرد نیز میگویند و کاربرد هایی چون، استفاده در تولید رنگ، پلاستیک و مواد شیمیایی، صنایع آهن و فولاد، باتری اتومبیل، فراورده نفتی، انواع کود، در تولید مواد شیمیایی (مانند نیتریک اسید، فسفریک اسید)، تصفیه فلزات، در ساخت ابریشم مصنوعی، در ساخت نوع باتریهای اسید سرب، کشاورزی، تولید داروهای شیمی درمانی و…دارد.
توجه داشته باشید که در استفاده از این ماده، موارد ایمنی را رعایت کنید چراکه میتواند باعث تخریب پارچه و زخم روی پوست می شود.
ویژگیهای سولفوریک اسید
ویژگی | توضیحات |
---|---|
حالت فیزیکی | سولفوریک اسید در دمای اتاق به صورت مایع است. |
رنگ | بیرنگ تا کمی زرد. |
بو | بیبو (در غلظتهای بالا ممکن است بوی تند داشته باشد). |
نقطه جوش | حدود ۳۳۷ درجه سانتیگراد. |
نقطه ذوب | حدود ۱۰ درجه سانتیگراد. |
دانسیته | بسیار چگال، حدود ۱.۸۴ گرم بر سانتیمتر مکعب در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد. |
انحلالپذیری | به راحتی در آب حل میشود و در طی این فرآیند گرمای زیادی آزاد میکند (فرآیند گرماده). |
نیتریک اسید
اسید نیتریک (Nitric Acid) یکی از اسیدهای معدنی قوی است که فرمول شیمیایی آن HNO₃ است. این اسید به دلیل ویژگیهای شیمیایی خاص، در بسیاری از صنایع کاربرد دارد.
- تولید کودهای شیمیایی: مانند نیترات آمونیوم که به عنوان کود نیتروژنه استفاده میشود.
- تولید مواد منفجره: مانند نیتروگلیسیرین و TNT (ترینیتروتولوئن).
- تصفیه و استخراج فلزات: برای خالصسازی طلا و نقره و همچنین در فرآیندهای استخراج مس و روی.
- حکاکی و تمیزکاری فلزات: برای پاکسازی و حکاکی سطوح فلزی.
- آنالیزهای شیمیایی: به عنوان یک اسید قوی در واکنشهای تیتراسیون و تهیه محلولهای استاندارد.
- تجزیه و تحلیل مواد: برای هضم نمونههای بیولوژیکی و معدنی.
- ساخت بردهای مدار چاپی (PCB): برای تمیزکاری و آمادهسازی سطح بردهای الکترونیکی.
اسید کلریدریک
اسید کلریدریک (Hydrochloric Acid) یک اسید معدنی قوی با فرمول شیمیایی HCl است که به طور گستردهای در صنایع مختلف استفاده میشود. اسید کلریدریک (برای تولید ترکیباتی چون پی وی سی و…، تصفیه آب، تولید انواع مواد غذایی و…). لطفا توجه داشته باشید در صورت داشتن تماس پوستی، از جوش شیرین برای خنثی کردن اثرات این اسید قوی استفاده شود، چراکه این محصول میتواند موجب التهاب و سوزش و… شود.
ویژگیهای اسید کلردریک
ویژگی | توضیحات |
---|---|
حالت فیزیکی | اسید کلریدریک به صورت محلول آبی (HCl در آب) وجود دارد و در دمای اتاق به صورت مایع است. |
رنگ | بیرنگ یا زرد کمرنگ (در صورت وجود ناخالصیها). |
بو | بوی تند و خفهکننده شبیه به بوی کلر. |
نقطه جوش | حدود 110 درجه سانتیگراد (برای محلول 20%). |
نقطه ذوب | حدود -27.32 درجه سانتیگراد. |
دانسیته | حدود 1.18 گرم بر سانتیمتر مکعب (برای محلول 37%). |
انحلالپذیری | به راحتی در آب حل میشود و گرما آزاد میکند. |
اسید فرمیک
این ماده با نام متانوئیک اسید هم شناخته میشود؛ فرار است و بویی تند و خاصیت خورندگی دارد. و از آن غالبا به عنوان نگهدارنده، سم دفع آفات، به علت اثر آنتی باکتریال در سیلو کشاورزی و… مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ویژگیهای اسید فرمیک
ویژگی | توضیحات |
---|---|
حالت فیزیکی | اسید فرمیک در دمای اتاق به صورت مایع است. |
رنگ | بیرنگ. |
بو | بوی تند و خاصی شبیه به بوی سرکه دارد. |
نقطه جوش | حدود 100.8 درجه سانتیگراد. |
نقطه ذوب | حدود 8.4 درجه سانتیگراد. |
دانسیته | حدود 1.22 گرم بر سانتیمتر مکعب در دمای 20 درجه سانتیگراد. |
انحلالپذیری | به راحتی در آب حل میشود و همچنین در الکل و اتر قابل حل است. |
اسید استیک
اسید استیک (Acetic Acid) یک اسید آلی است که به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی یافت میشود و به دلیل ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی خاص، کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف دارد. فرمول شیمیایی اسید استیک CH₃COOH است.
- سرکه: اسید استیک ماده اصلی سرکه است که در تولید مواد غذایی مختلف به عنوان طعمدهنده و نگهدارنده استفاده میشود.
- مواد نگهدارنده: به عنوان نگهدارنده و ضدعفونیکننده در صنایع غذایی استفاده میشود.
- تولید مواد شیمیایی: به عنوان ماده اولیه در تولید ترکیبات شیمیایی مانند استاتها، استرها و پلیوینیل استات.
- حلال: به عنوان حلال در سنتز شیمیایی و تولید مواد شیمیایی مختلف.
- تثبیت رنگ: در فرآیندهای رنگرزی و چاپ پارچهها برای تثبیت رنگها استفاده میشود.
- تولید داروها: به عنوان ماده اولیه در تولید برخی داروها و ترکیبات دارویی.
- محیط کشت میکروبی: به عنوان ماده تنظیمکننده pH در محیطهای کشت میکروبی و سلولی.
- آنالیزهای شیمیایی: به عنوان مادهای برای تنظیم pH در واکنشهای شیمیایی مختلف.
خوردگی چیست؟
شما چندبار در این مطلب با واژه خوردگی برخورد کردید. در یک تعریف ساده، خوردگی ناشی از دو واکنش کاهش و اکسایش است. که در طی فرایند تجزیه در قسمت آند (منفی) یون های فلزی که در محلول وجود دارند، باعث ایجاد ترکیبی جامد بر روی سطح فلز میشود؛ که گاهی خوردگی محدود به سطح شده و گاهی وسیع خواهد شد.
اگر بخواهیم ساده تر بیان کنیم، در صورت اکسید شدن تمام اتم های موجود در سطح یک فلز و آسیب به تمام سطح جسم، خوردگی رخ خواهد داد. این نوع خوردگی به خوردگی الکتروشیمیایی شناخته میشود. اگر بخواهیم این پدیده را در ارتباط با فلزات بیان کنیم، از واژه «زنگ آهن» استفاده خواهیم کرد.
از مطلب فوق نتیجه خواهیم گرفت که این پدیده در انواع مختلفی رخ خواهد داد.
اروزیل فسیل 200 چین
نام محصول : اروزيل فسیل 200 چين
عنوان انگلیسی : Fumed Silica Aerosil
تولید کننده : چین
فرم شیمیایی : پودر
واحد اندازه گیری : کیلوگرم
نوع بسته بندی : کیسه 10 کیلوگرم
درجه : Fumed Silica 200
دانلود : آنالیز اروزيل فسیل 200 چين
سیکلوهگزانون UN تایوان | سایکلوهگزانون
نام محصول : سيکلوهگزانون
عنوان انگلیسی: (Cyclohexanone (CYC
نام های دیگر : سایکلوهگزانون | ریتاردر
تولید کننده : تایوان
فرم شیمیایی : مایع
واحد اندازه گیری : کیلوگرم
نوع بسته بندی : بشکه 190 کیلوگرمی
درجه : CYC
دانلود : آنالیز سيکلوهگزانون
خمیر نان لیفینگ اکارت
نام محصول : خمير نان ليفينگ اکارت
عنوان انگلیسی : Eckart non lifting dough
تولید کننده : آلمان
فرم شیمیایی : جامد
واحد اندازه گیری : کیلوگرم
نوع بسته بندی : بشکه 25 کیلوگرمی
درجه : 4n.l
دانلود : آنالیز خمير نان ليفينگ اکارت
انواع خوردگی
خوردگی یکنواخت
این نوع خوردگی در سطح مواد اتفاق میافتد و بسیار رایج و متداول است. این پدیده در سطح وسیعی از جسم رخ میدهد. به عنوان مثال میشود از «زنگ آهن» نام برد. در این حالت فلز رفته رفته نازک شده و در نهایت تخریب میشود.
خوردگی حفره ای
در ثر یک شکستگی موضعی و یا آسیب پوشش محافظ، یک خوردگی کوچک با یک سطح معمول ایجاد میشود. توسعه و پیشوری این نوع خوردگی غیر قابل پیش بینی میباشد، اما در نهایت تبدیل به سوراخ یا حفره خواهد شد. از اینرو بسیار مخرب است.
همچنین خوردگی فرسایشی، سایشی، غلظتی، گالوانیکی، تنشی، بین دانه ای، شکافی و روی زدایی از انواع دیگر این خوردگی در سطح فلزات میباشند.
چه عواملی بر خوردگی فلزات موثر میباشند؟
عواملی چون حرارت (با افزایش دما، سرعت واکنش افزایش میابد)، اختلاف پتانسیل (با افزایش جریان تولیدی)، در معرض اشعه رادیواکتیو بودن، محیط، زمان، فشار و… بر افزایش و یا کاهش پدیده خوردگی موثر میباشند.
در بخش عوامل خوردگی به «محیط» اشاره کرده ایم. کمی بیشتر در این جهت پیشروی کنیم.
سوالات متداول
اسید کشاورزی چیست؟
اسیدهای کشاورزی به موادی اطلاق میشوند که در کشاورزی به عنوان کود، اصلاحکننده خاک یا مواد شیمیایی برای افزایش تولید و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی استفاده میشوند. این اسیدها میتوانند به بهبود pH خاک، تامین مواد مغذی و افزایش دسترسی گیاهان به عناصر غذایی کمک کنند. برخی از اسیدهای پرکاربرد در کشاورزی عبارتند از: اسید فسفریک، اسید سولفوریک، اسید نیتریک و اسید هیومیک.